Emoties en Gevoelens - Blog - Leukermet2

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Emoties en Gevoelens

Gepubliceerd door in blog ·
 
Gevoelens worden vaak verward met emoties. Er is echter wel degelijk een verschil tussen emoties en gevoelens. Dit onderscheid is vaak door velen niet gekend. Gevoelens gaan dieper en zijn stabieler dan emoties.
 
Emoties raken je en zijn vaak heftig en voelen als iets wat je overkomt. Je hebt er geen controle over. Meestal zijn ze duidelijk zichtbaar. Je verbleekt van schrik, loopt rood aan van woede, barst in tranen uit van verdriet enz. Je hart klopt in je keel, je gaat sneller ademen en je spieren zijn gespannen om te kunnen vechten of vluchten. Emoties maken dat je niet helder meer kunt denken. Ze vertroebelen je blik en zetten je soms aan tot daden waar je soms later spijt van hebt.
 
Gevoelens zijn van een andere aard en worden op een andere manier waargenomen. Gevoelens zijn rustiger en gelijkmatiger dan emoties. Gevoelens hebben te maken met je intuïtie. Het aanvoelen van sfeer. Het voelen van een klik of juist een onverklaarbare antipathie tegen een ander zonder dat daar een directe aanleiding toe is. Ook geraakt worden door kunst, muziek of de natuur heeft te maken met gevoelens. Ze zijn minder vluchtig dan emoties, en brengen je niet uit je gewone doen.
 
Het is verstandig om het hoofd (wat je denkt) en het hart (wat je voelt) serieus te nemen. Als er veel emoties boven komen, is het beter om je beslissing uit te stellen tot je wat rustiger bent. Het is waarlijk een kunst om hoofd en hart in een harmonische verhouding te brengen.
 
Emoties zijn per definitie niet fout. Als je erg verdrietig bent, kan het enorm opluchten om je emoties de vrije loop te laten en onbedaarlijk te huilen.
 
De meest gezonde manier om met je emoties om te gaan, is je emoties toelaten en ze gewoonweg te ervaren, zonder in te grijpen. Het is een kunst om je emoties te beschouwen. In het begin kan dit moeilijk zijn, vooral als je gewend bent om je emoties automatisch weg te drukken of als je weigert ze los te laten. Zowel het wegdrukken van emoties als het vastklampen aan emoties heeft op den duur gevolgen voor je gezondheid.
 
Mijn manier om met emoties om te gaan is alles in een breder perspectief te zien, alles te leren beschouwen. Dit brengt het besef dat alles een klein deel is van een groot geheel, het besef dat onze kleine planeet, welke wij als nietig mens bewonen, een deel is van een oneindig groot universum, het besef dat alles tijdelijk is en dat het niet de moeite loont om zich druk te maken, het besef dat alles onderhevig is aan één grote Wet, Natuurwet dat men de Wil-ten-Goede kan noemen (dit is misschien wel het meest lastig om te beseffen). Het brengt verder het besef dat alles in wezen goed is bedoeld, maar dat persoonlijke trauma’s deze Goede Bedoeling niet kunnen zien. Het zijn onze angsten, persoonlijk begeerten, egoïstische verlangens (= verlangens van het ego) die ons verder brengen van een heldere visie en ons lichaam in een ongezonde conditie kunnen brengen.Geen commentaren


www.leukermet2.be
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu